Mitt liv och andra tankar i livet

Direktlänk till inlägg 2 januari 2016

Nyårsmiddagen och bilder

Av Carro - 2 januari 2016 13:47

Här kommer recept på trerätters middagen som Jesper och jag gjorde på nyårsafton.


Förrätt


Laxröra på toast

4 port.

150 g kallrökt eller gravad lax

0.5 st liten röd lök eller 2-3 msk skuren gräslök

0.5 dl klippt dill färsk eller fryst

1 msk pressad citron

1 dl crème fraiche

1 krm vitpeppar

0.5 tsk salt


Garnering:

0.5 st citron


Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda crème fraiche, laxen, och löken i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.

Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.

Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.


Huvudrätt


2 port.

Rotfrukterna:

3 Potatisar

1 Morot

1 liten Kålrot

1 Rödlök

Olja

Kryddor efter behag


Skala och hacka rotfrukterna och löken

Lägg alltsammans på en plåt, även olja och kryddor, blanda.


Köttet:

Marinad:

Olivolja

Vitlök

Salt

Peppar

Timjan


Kött (vi hade ryggbiff)


Blanda alltsammans och lägg i en påse med köttet. Lägg i kyl minst ett par timmar.

Fräs av köttet på hög värme tills det fått färg.

Lägg köttet i en ugnssäker form.

Ställ i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen på köttet är 60-65 grader (för ryggbiff).


Såsen:

1 dl kantareller

½ dl torkade trattkantareller

2,5 dl matlagningsgrädde

1,5 dl mjölk

Vitpeppar

½ grönsaksbujongtärning

1 msk mjöl

25g smör


Stek kantarellerna

Gör en bottenredning, smör och mjöl

Blanda alltsammans

Låt koka några minuter


Efterrätt


4 port.

1 rulle smördeg

1 äggula

5-6 dl färska bär, tex hallon, och/eller blåbär

1 tsk vaniljsocker

½ dl socker

1 msk potatismjöl


Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla ut smördegen på en bakplåt. Ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter. Skär av degen som blir över och rulla ihop. Den håller ca 1 vecka i kylen i plastpåse.

Pensla rundlarna med ägg, inte kanterna. Fördela bären på rundlarna och strö på en blandning av vaniljsocker, socker och potatismjöl. Baka i ugnen ca 25 minuter.



 

Dukningen, förrätten, huvudrätten och efterrätten.




 

 



//CarroEllen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 18 juli 2018 15:07

Äntligen, efter flera års prat om att göra en egen hemsida så har jag äntligen fått gjort det, eller Jesper har gjort det mesta, jag har hjälpt till med det som jag kan. Nu hittar ni mig på https://carroellen.se/ Hoppas att ni följer med mig dit...

Av Carro - 7 juli 2018 11:54

Halloj bloggen!   Ja då var det lördag, och älsklingen och jag har haft 5 dagar semester hittills. Det har varit väldigt härligt, men vi har gjort en del saker denna veckan, så jag har inte kommit in i semesterkänslan än, men den kommer väl snart...

Av Carro - 14 juni 2018 19:30

Godkväll bloggen!   Sitter nu i köket och väntar på att maten skall bli klar. Idag blir det kyckling med sparris och potatiskroketter och en egengjord örtsås till, mums!   Ja då var snart denna jobbveckan slut, den har gått väldigt fort. I m...

Av Carro - 10 juni 2018 21:15

Godkväll bloggen!   Sitter nu hemma i soffan och bara tar det lugnt, lyssnar på regnet utanför, äntligen kom regnet! Idag har Malin varit här största delen av dagen. Vi tog oss ner till Hällsviksbadet och badade lite, ja tom. jag badade en stun...

Av Carro - 27 maj 2018 21:00

Godkväll bloggen!   Sitter nu hemma i soffan och bara tar det lugnt, tänkte försöka sova tidigt ikväll. Det är ju jättehärligt att det har varit sådant här sommarväder ett par veckor nu, men tyvärr är det alldeles för varmt i vår lägenhet. Vi får...

Presentation

Fråga mig

11 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Länkar


Skapa flashcards