Direktlänk till inlägg 2 januari 2016
Här kommer recept på trerätters middagen som Jesper och jag gjorde på nyårsafton.
Förrätt
Laxröra på toast
4 port.
150 g kallrökt eller gravad lax
0.5 st liten röd lök eller 2-3 msk skuren gräslök
0.5 dl klippt dill färsk eller fryst
1 msk pressad citron
1 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
0.5 tsk salt
Garnering:
0.5 st citron
Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda crème fraiche, laxen, och löken i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.
Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.
Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.
Huvudrätt
2 port.
Rotfrukterna:
3 Potatisar
1 Morot
1 liten Kålrot
1 Rödlök
Olja
Kryddor efter behag
Skala och hacka rotfrukterna och löken
Lägg alltsammans på en plåt, även olja och kryddor, blanda.
Köttet:
Marinad:
Olivolja
Vitlök
Salt
Peppar
Timjan
Kött (vi hade ryggbiff)
Blanda alltsammans och lägg i en påse med köttet. Lägg i kyl minst ett par timmar.
Fräs av köttet på hög värme tills det fått färg.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Ställ i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen på köttet är 60-65 grader (för ryggbiff).
Såsen:
1 dl kantareller
½ dl torkade trattkantareller
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
Vitpeppar
½ grönsaksbujongtärning
1 msk mjöl
25g smör
Stek kantarellerna
Gör en bottenredning, smör och mjöl
Blanda alltsammans
Låt koka några minuter
Efterrätt
4 port.
1 rulle smördeg
1 äggula
5-6 dl färska bär, tex hallon, och/eller blåbär
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut smördegen på en bakplåt. Ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter. Skär av degen som blir över och rulla ihop. Den håller ca 1 vecka i kylen i plastpåse.
Pensla rundlarna med ägg, inte kanterna. Fördela bären på rundlarna och strö på en blandning av vaniljsocker, socker och potatismjöl. Baka i ugnen ca 25 minuter.
Dukningen, förrätten, huvudrätten och efterrätten.
//CarroEllen
Äntligen, efter flera års prat om att göra en egen hemsida så har jag äntligen fått gjort det, eller Jesper har gjort det mesta, jag har hjälpt till med det som jag kan. Nu hittar ni mig på https://carroellen.se/ Hoppas att ni följer med mig dit...
Godkväll bloggen! Sitter nu i köket och väntar på att maten skall bli klar. Idag blir det kyckling med sparris och potatiskroketter och en egengjord örtsås till, mums! Ja då var snart denna jobbveckan slut, den har gått väldigt fort. I m...
Godkväll bloggen! Sitter nu hemma i soffan och bara tar det lugnt, tänkte försöka sova tidigt ikväll. Det är ju jättehärligt att det har varit sådant här sommarväder ett par veckor nu, men tyvärr är det alldeles för varmt i vår lägenhet. Vi får...